fbpx

Wybierz dobrze: kosmetyki

10 substancji znajdujących się w kosmetykach, których należy unikać: pobierz listę! Wydrukuj lub zapisz w pamięci telefonu i korzystaj zawsze, gdy robisz zakupy!

BHA

Butylowany hydroksyanizol to konserwant, który pełni także rolę przeciwutleniacza. Jest bardzo silnym alergenem, a stosowanie zawierających go kosmetyków może wywołać zaczerwienienie skóry, świąd i pieczenie.

BHA wymieniony jest w INCI jako:

  • BHA
  • Buthylohydroksyanizol

BHT

Butylowany hydoksytoulen to konserwant bliźniaczy w stosunku do BHT. Podobnie jak BHA jest bardzo silnym alergenem, lecz mimo to jest powszechnie stosowany jako konserwant. Nie mogą go stosować osoby z astmą oskrzelową. Stosowanie zawierających go produktów może być przyczyną duszności i silnych alergii.

BHT wymieniony jest w INCI jako:

  • BHT
  • Buthylohydroksytuoulen

CocamideDEA

Kwas tłuszczowy z oleju kokosowego, który pełni funkcję pianotwórczą. Mimo że jest na liście składników rakotwórczych, został dopuszczony do stosowania w kosmetykach w stężeniu < 0,5%.

Kokamid DEA wymieniony jest w INCI jako:

  • Cocamide DEA
  • Diethanolamine
  • DEA
  • DEA-Cetyl Phosphate
  • DEA– Oleth-3 Fosforan
  • Lauramid DEA
  • Myristamide DEA
  • Oleamidu DEA

Cocamide MEA

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna, która wykazuje właściwości podobne do kokamidu DEA. Jest bardzo silnym alergenem i powoduje szkodę na błonach śluzowych.

Kokamid MEA wymieniony jest w INCI jako:

  • Cocamide MEA
  • Monoethanolamine
  • Linolemide MEA
  • Stereamid MEA

Cocamide TEA

Podobnie jak kokamidy DEA i MEA jest silnym alergenem, powoduje świąd i pieczenie. Nie powinien być stosowany w produktach do higieny intymnej. Jest toksyczny dla układu immunologicznego i ma działanie rakotwórcze.

Kokamid TEA wymieniony jest w INCI jako:

  • Cocamide TEA
  • Triethanolamine

Formaldehyd

Aldehyd mrówkowy, czyli trujący gaz silnie podrażniający układ oddechowy. Wpisany na listę składników rakotwórczych. Mimo że coraz więcej firm rezygnuje ze stosowania go, nadal znajduje się w odżywkach do paznokci i środkach do płukania jamy ustnej.

Formaldehyd zajdziesz w INCI pod nazwą:

  • Formaldehyde

Donory formaldehydu

Pochodne formaldehydu, będące tanimi konserwantami. Stosowanie zwierających je produktów może być przyczyną alergii, trwałych uszkodzeń skóry oraz jej odbarwienia. Są wpisane na listę produktów rakotwórczych – ich stężenie jest ściśle określone, ale mimo to stosowanie zawierających je produktów może wywoływać silne reakcje alergiczne.

Donory formaldehydu wymieniony jest w INCI jako:

  • DMDM Hydantoin
  • MDM Hydantoin
  • Butylcarbonate
  • Benzylhemoformal
  • Diazolidinyl Urea
  • Imidiazolidinyl Urea
  • Glyoxal
  • 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol Bronopol (również bardzo popularny)
  • 5-Bromo5-nitro-1,3-dioxane Bronidox
  • Quanterinium-15
  • Sodium Hydroxymethyl
  • Hexetinde
  • Tosylamide Resin

Bimatoprost

Syntetyczny prostamid stosowany w produktach stymulujących wzrost włosów. Bimatoprost jest lekiem okulistycznym, którego skutkiem ubocznym jest wzrost rzęs. Stosowanie zawierających go produktów może spowodować przekrwienie spojówki, stany zapalne, bóle oka i głowy, a także trwałe odbarwienie skóry i depigmentację tęczówki.

Bimatoprost oraz jego analogi wymienione są w INCI jako:

  • Triflourmethyl Dechloro Ethylprostenolamide
  • Isopropyl Cloprostenate
  • Bimatoprost
  • Dechloro Dehydroxy Ethylcloprostenolamide
  • 17-Penthyl Trinor Prostaglandin E2 Serinol Amide
  • Methylamido Dihyro Noralfaprostal

Mikroplastik

Niewielkie cząsteczki plastiku, głównie z tworzywa polietylowego oraz propylenowego, działające ścierająco w peelingach oraz stosowane jako wypełniacz. Mikroplastik trafia do wód powierzchniowych, gromadzi na sobie metale ciężkie, staje się toksyczny. Nie rozpuszcza się w wodzie. Jest zjadany przez zwierzęta i przenoszony naturalnym łańcuchem pokarmowym może trafić na nasz stół.

Mikroplastik wymieniony jest w INCI jako:

  • Polyethylene lub PE
  • Polipropylene, lub PP
  • Polyethylene Terephthalate, lub PET i PETE
  • PolyesterPolyester-1, Polyester-11, PES
  • Polyamid lub PA
  • Nylon-12, Nylon-6, Nylon-66,
  • Polyurethane,
  • Polyurethane-2,
  • Polyurethane-14,
  • Polyurethane-35
  • PolyimidePolyimid-1 lub PI
  • Ethylene-VinylAcetate, lub EVA
  • Acrylates Copolymer
  • Acrylates Crosspolymer
  • Polyquaternium-7 lub P7

Filtry przenikające

Jedne z najgorszych składników. Stosowane jako ochrona przeciwko szkodliwemu promieniowaniu UV. Przez naskórek przenikają do krwiobiegu i powodują uszkadzanie komórek ciała oraz narządów wewnętrznych. Nie wolno ich stosować u dzieci, u kobiet w ciąży i przez matki karmiące (przenikają do mleka).

Filtry przenikające wymienione są w INCI jako:

  • EthylhexylMethoxycinnamate / Octylmethoxycinnamate
  • Homosalate
  • Octyl Dimethyl PABA
  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • Benzophenone-3
  • Benzophenone4
  • Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone)
  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • Octyl Methoxycinnamate
  • Octocrylene
 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *