fbpx

Przepis na długowieczność

Wiadomo, że zmniejszenie ilości spożywanego mięsa jest korzystne dla zdrowia. Instytut Żywności i Żywienia jednoznacznie zaleca ograniczenie spożycia mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (wędlin). Zalecenie to jest zgodne z doniesieniami naukowców o możliwym wpływie tych produktów na rozwój niektórych rodzajów raka.

Zalety roślin strączkowych

Dobrą alternatywą dla mięsa są rośliny strączkowe: bób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica i soja. Ich głównym składnikiem są węglowodany w większości mające niski indeks glikemiczny. Zawierają pełnowartościowe białko o korzystnym działaniu metabolicznym i dużą ilość błonnika. Mają niewiele tłuszczu (z wyjątkiem soi), a jego skład jest korzystny ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów. Zawierają również dużo witamin z grupy B i składników mineralnych.

Alternatywa dla mięsa

Decyzja o częstszym spożywaniu roślin strączkowych jest ważna, jeżeli chcemy świadomie modyfikować nawyki żywieniowe. Jak jednak sprawić, by potrawy przygotowane z nich smakowały tak dobrze, jak potrawy mięsne i uniknąć „skutków ubocznych” w postaci dolegliwości przewodu pokarmowego?

Jak ograniczyć spożycie mięsa?

Po pierwsze, używaj przypraw i ziół, które nie tylko polepszają smak, lecz także ułatwiają rozkład węglowodanów złożonych odpowiedzialnych za większość przykrych konsekwencji spożywania roślin strączkowych. Po drugie… jedz jeszcze więcej roślin strączkowych. Im częściej je spożywasz, tym łatwiej je trawisz. Możesz też dodać łyżeczkę sody oczyszczonej do wody, w której moczysz rośliny strączkowe przed ugotowaniem.

Kuchnia ludzi żyjących najdłużej

Przepis na zupę pochodzi z książki Dana Buettnera badającego życie stulatków. Zupa ta może stać się konkurencją dla niejednego dania mięsnego. Wszystko za sprawą zróżnicowanych składników, aromatycznych dodatków i sporej porcji oliwy, która wspaniale wzbogaca bukiet dopełniających się smaków. Do jej przygotowania najlepszy będzie spory żeliwny wok, ale jeśli go nie masz, nie zrażaj się: wystarczy zwykły garnek.

Składniki:

5 łyżek oliwy
1 cebula przekrojona na pół i pokrojona w plasterki

3 średnie ziemniaki pokrojone w plasterki
½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
1 duży pomidor obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
 łyżeczki nasion selera
2 ziarenka ziela angielskiego
2 goździki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki soli

2 szklanki aromatycznego bulionu warzywnego

2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
½ ananasa pokrojonego w plastry

  1. W żeliwnym woku (lub w zwykłym dużym garnku) rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
  2. Dodaj pozostałe składniki oprócz fasoli i ananasa i zalej bulionem. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min, aż warzywa zmiękną, potrawa zgęstnieje, a smaki się połączą.
  3. Dodaj fasolę.
  4. Plastry ananasa podsmaż na rumiano na suchej nieprzywierającej patelni. Podawaj je w zupie.

Smacznego!

 
Źródło:
Raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC). Dostęp: 1 sierpnia 2019.
Śliż D, Mamcarz A (red.). Medycyna stylu życia. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie, 2018.
Buettner D. Niebieskie Strefy w praktyce. Łódź: Wydawnictwo Galaktyka, 2016.
 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *