Oblicz indeks masy ciała (BMI)
BMI (body mass index) to wskaźnik masy ciała. Jest prostym narzędziem przesiewowej oceny stanu odżywienia stosowanym w praktyce klinicznej. Odnosi masę ciała do jego powierzchni. Aby obliczyć indeks masy ciała, do poniższej tabelki wpisz swój wzrost i wagę:
BMI Opis
< 18,5 niedowaga
18,5-24,9 prawidłowa masa ciała
25-29,9 nadwaga
30-34,9 otyłość I stopnia
35-39,9 otyłość II stopnia
> 40 otyłość III stopnia
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna są niezbędne, aby być zdrowym i mieć dobre samopoczucie. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Mirosława Jarosza przedstawia zasady żywienia, których zastosowanie daje szansę na sprawność fizyczną i intelektualną do późnego wieku. Dokument jest odpowiedzią na rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i wyraża ideę „mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”.
Podstawą Piramidy jest regularna aktywność fizyczna. Wyżej znajdują się grupy produktów spożywczych niezbędnych w codziennej diecie, które należy spożywać w odpowiednich proporcjach. Im wyższe „piętro”, tym mniej produktów z danej grupy należy jeść.
Piramida dotyczy wszystkich, którzy chcą dbać o zdrowie. Należy jednak pamiętać, że w przypadku współistnienia m.in. chorób cywilizacyjnych (otyłość, cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, nowotwory) konieczna może być modyfikacja zaleceń przez dietetyka.
Piramidę uzupełnia 10 zasad zdrowego żywienia:
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości (co najmniej 50% produktów). Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa, 1/4 – owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych) do 0,5 kg w tygodniu. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych (zastępuj je olejami roślinnymi).
- Unikaj cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dodawaj soli do potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu co najmniej 1,5 l wody dziennie.
- Nie pij alkoholu.