Fleksitarianizm
Czym jest fleksitarianizm? Fleksitarianizm (słowo, powstałe z połączenia dwóch angielskich wyrazów: flexible – elastyczny i vegeratian – wegetarianin) to sposób odżywiania bazujący na warzywach, owocach i innych produktach roślinnych, dopuszczający spożywanie niewielkiej ilości mięsa i ryb.
Czy fleksitarianizm jest zdrowy?
Na pytanie, czy bez szkody dla zdrowia można ograniczyć spożywanie mięsa, pośrednio odpowiedziano już w 2003 r. Wtedy Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków (American Dietetic Association, obecnie Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki – Academy of Nutrition and Dietetics) wraz z Dietetykami Kanadyjskimi (Dietitians of Canada) ogłosili swoje stanowisko.
Prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie uznali za zdrowe i pokrywające zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze oraz działające prewencyjnie wobec niektórych chorób.
Skoro dieta bezmięsna została uznana za zdrową, dieta z niewielką ilością mięsa tym bardziej nie powinna budzić wątpliwości. W rzeczywistości bowiem nie chodzi o obecność mięsa w diecie, ale o jakość tego, co spożywamy. Podkreślić należy, że Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jednoznacznie wskazuje, że większość pożywienia powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego.
Obawy związane z ograniczaniem mięsa
Powszechne obawy związane z ograniczaniem ilości mięsa w diecie, dotyczące przede wszystkim jakości białka roślinnego oraz ryzyka niedoborów witaminy B12, żelaza, wapnia, cynku i kwasów omega-3, zostały wyjaśnione w badaniach na dużych populacjach. Jakie są wnioski z tych badań?
Połączenie dopełniających się białek roślinnych (bogate w lizynę i tryptofan nasiona roślin strączkowych z bogatymi w metioninę zbożami) jest tak samo wartościowe, jak białko zwierzęce, a soja (i jej przetwory) oraz komosa ryżowa to produkty roślinne, których profil aminokwasowy jest wręcz doskonały.
- Uwzględniając w jadłospisie orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane i olej lniany lub rzepakowy, zadbamy o odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, żelaza i selenu.
- Źródłami pokarmowymi cynku są pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana, chleb razowy, brązowy ryż), nasiona rodzin strączkowych, ryby, orzechy sery, jaja.
- Niewielka ilość mięsa, którą spożyją fleksitarianie, będzie źródłem wystarczającej ilości witaminy B12.
Fleksitarianizm, moda na zdrowie
Mieszkaniec świata zachodniego je obecnie za dużo mięsa, a mięso to jest często złej jakości. Fleksitarianizm, ograniczający ilość spożywanego mięsa, spełnia założenia Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, której podstawą są rzetelne i wiarygodne badania naukowe i zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Jest nie tylko modą: jest odpowiedzią na podstawową potrzebę człowieka – przeżycia wielu lat w dobrym zdrowiu. Zwraca uwagę na jakość tego, co na talerzu oraz różnorodność i właściwe zbilansowanie składników pokarmowych.
Musimy tylko pamiętać o naturalnych produktach roślinnych uzupełnianych wysokowartościowymi dodatkami wymienionymi wyżej.
lek. Tomasz Gruziel, specjalista medycyny rodzinnej